wtorek, 18 czerwca 2013

Tort bezowy z truskawkami

Tort , który prezentuję poniżej jest super szybki w przygotowaniu , gdyż zrobiony jest z kupnych blatów bezowych ( już słyszę gwizdy co bardziej ambitnych bloggerek , ale to nic ). Jest bardzo smaczny , zwłaszcza na drugi dzień , kiedy blaty delikatnie zmiękną od pozostałych składników , którymi są przełożone. Robię go często , ponieważ zawsze wszystkim smakuje , no i nie ukrywam - czasami z lenistwa .
Tak czy inaczej - gorąco polecam !




Składniki;
- 3 tortowe blaty bezowe
- 4 śmietany po 200 g  36 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 kg truskawek
- 1 dżem z czarnej porzeczki 400 g
-  listki mięty i borówki do przybrania

Na półmisku układamy pierwszy blat bezowy .Smarujemy go dżemem , po czym ubitą na sztywno śmietaną z cukrem ( musi być bardzo zimna , żeby dobrze się ubiła ) , ilość śmietany ma być taka ,żeby pokryła dżem.
Następnie na to układamy drugi blat i znów smarujemy dość grubo śmietaną . Na śmietanie układamy część
pokrojonych w plasterki truskawek , po czym kładziemy trzeci i ostatni blat i rozsmarowujemy resztę ubitej
śmietany na wierzchu i po bokach tortu . Dekorujemy owocami i miętą a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub  na całą noc . Ja wolę wersję nocną . Listki mięty są wielkim atutem , bowiem bardzo poprawiają smak tortu , łamiąc jego słodycz , jak również pięknie wyglądają .


Sorki za zdjęcia , wiem , że nie są profesjonalne ale zawsze coś tam widać ;-)

4 komentarze:

  1. Ja nie kupuję blatów bezowych - domowe są po prostu o niebo lepsze. Ale pamiętam ciasto mojej Mamy, właśnie z takich kupnych, z mrożonym musem truskawkowym - ciasto z gotowców, a wszyscy je uwielbialiśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super torcik, i jak pięknie przybrany:)

    OdpowiedzUsuń