poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Ciasteczka bananowo - czekoladowe.

Bardzo smaczne , miękkie .
Idealny sposób do wykorzystania zbyt dojrzalych bananów .
Przepis znalazłam u Marthy Stewart .

Składniki ;
1 1/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
8 łyżek miękkiego masła
6 łyżek cukru
6 łyżek jasnego , brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka wanili
1 bardzo dojrzały banan ,
3/4 szkl. posiekanej mlecznej czekolady

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
W jednej misce wymieszać mąkę , sodę i sól .
W dużej misce ubić razem masło , cukry ,jajko i waniklię .Dodać mąkę i wymieszać tylko do połączenia się składników . Dodać banana i czekoladę i delikatnie wymieszać .
Na blaszkę nakładać niepełną łyżkę masy , robiąc ok. 3 cm. odstępy , ponieważ w czasie pieczenia ciasteczka troszkę się rozrosną . Piec 10- 12 minut , aż będą złoto-brązowe .
Wystudzić i pałaszować !
Smacznego !

3 komentarze:

  1. kiedyś już robiłam podobne ciasteczka;)
    banan+czeko połączenie idealne, gdy pada, albo zimno.. - przynajmniej na Mnie wtedy zdecydowanie najlepiej działa;)

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Bananowe ciasteczka i jeszcze z czekolada to dopiero sa pysznosci:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zrobię, zapowiadają się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń