Słodka , pachnąca gozdzikami , pyszna . Idealna jako przekąska lub dodatek do mięs .
Gorąco polecam !
Potrzebujemy ;
1 sporą dynię , ok. 4 kg
1 kg cukru
10 gozdzików
1/2 litra octu
Dynię obrać , przekroić na pół , wydrążyć miąższ , a następnie pokroić w kostkę wielkości 2 - 3 cm.
Umieścić ją w dużej misce , zasypać całym cukrem i odstawić na noc aby puściła swój sok . Naczynie można przykryć ściereczką aby nie zlatywały się muszki .
Następnego dnia przekładamy dynię do dużego garnka wraz z sokiem , który wytworzyła , wrzucamy gozdziki , zalewamy octem i gotujemy na wolnym ogniu . Co jakiś czas sprawdzamy twardość , nie chcemy ,
żeby dynia była miękka , ma być lekko twarda , Włosi powiedzieliby al dente . Kiedy już uzyskamy odpowiednią twardość , przekładamy ją do słoików ( gorącą ) , zakręcamy i odwracamy do góry dnem , aż do wystygnięcia . Niektórzy przed nałożeniem do słoików usuwają gozdziki , żeby dynia nie ściemniała , jadnak ja je pozostawiam , gdyż uwielbiam ich zniewalający zapach .
Smacznego !
Ja swoją rok temu rozgotowałam za bardzo:( Taki żal:) Gratuluję udanego weku:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne są takie dynie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Już dawno nie jadłam dyni w occie :)
OdpowiedzUsuńma cudowny kolor!
OdpowiedzUsuńu mnie na ogrodzie rośnie spora dynia, czekając na ścięcie;) więc przepis jak najbardziej dla mnie do wykorzystania w najbliższym czasie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńp.s. moi rodzice uwielbiają dynię w tej postaci:)