Bardzo kruche , chrupiące , idealne ze szklanką zimnego mleka , no i niestety uzależniające .
Przepis pochodzi z blogu David Lebovitz .
Składniki ;
225 g miękkiego masła
150 g cukru kryształu
200 g cukru brązowego
2 duże jajka o temp. pokojowej
245 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeaczka cynamonu
1 3/4 szkl płatków owsianych górskich
1 1/2 szkl rodzynek
Masło ucierać w malakserze na pulchną masę razem z cukrami przez około 5 minut .
Dodać jajka , miksować do całkowitego połączenia a następnie wmieszać mąkę , sodę , sól , gałkę , cynamon . Na koniec dodać płatki i rodzynki i dobrze wymieszać .
Łyżką nakładać porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Robić spore odstępy , gdyż ciastka podczas pieczenia rozlewają się nieco na boki . Piec w 180 stopniach przez 16 minut . W oryginalnym
przepisie zalecano pieczenie przez 20 - 22 minuty , jednak wtedy ciasteczka wychodzą zbyt spieczone .
Po upieczeniu ostudzić na kratce i pałaszować .
Życzę smacznego !
Owsiane bardzo lubię, nawet dziś piekłam ;) Mam zawsze wrażenie, że są ociupinkę zdrowsze;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka! I dokładnie tak, jak napisałaś - są idealne z zimnym mlekiem. :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe owsiane ciasteczka do chrupania - najlepsze ze szklanką zimnego mleka...pycha!
OdpowiedzUsuńDavid wie co dobre. Ja zgapiłam od niego przepis na karmelizowana biała czekoladę i też wyszła, kurczę, pyszne nieziemsko. Śliczne ciasteczka Ci wyszły. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuń