niedziela, 9 października 2011

Ucierane ciasto ze śliwkami

Klasyczne ciasto ucierane, bardzo smaczne , rewelacyjne do filiżanki gorącej herbaty .
Śliwki możemy zastąpić innymi owocami sezonowymi .
Gorąco polecam .

Składniki ;

70 dag śliwek
30 dag mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
4 łyżki śmietany 18 %
25 dag masła
25 dag cukru pudru
1/2 cytryny
cukier waniliowy

Śliwki myjemy , kroimy na połówki , odrzucamy pestki .
Miękkie masło ucieramy w malakserze na puszystą masę dodając stopniowo żółtka na przemian z cukrem pudrem . Dodajemy sok i skórkę z cytryny , cukier waniliowy i śmietanę .Następnie delikatnie dosypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia , mieszamy i na koniec łączymy z  pianą z białek  .
Całość przelewamy do okrągłej formy o średnicy 28-30 cm. Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut .
Po wyjęciu z piekarnika studzimy , posypujemy cukrem pudrem i serwujemy .
Życzę smacznego .

2 komentarze:

  1. lubie takie ciasta...;) wygląda pieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wyciągłam to ciasto z piekarnika, super wyrosło, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń