piątek, 5 sierpnia 2011

Jedna okazja - dwa ciasta



Obydwa pyszne!
Obydwa z malinami !
Sernikobrownie oraz tarta Bakewell .
Tarta kruchutka , maslana , cudownie rozplywajaca sie w ustach , rewelacyjna na cieplo .
Sernikobrownie rownie pyszne , jednak wtedy kiedy juz zupelnie ostygnie .
Goraco polecam ! Znikaja z talerzy w zastraszajaco szybkim tempie .
Obydwa przepisy znalazlam u Dorotus , ktorej bardzo dziekuje za inspiracje :)




Tarta Bakewell z malinami 


Ciasto kruche:


225 g maki pszennej
60 g cukru pudru 
szczypta soli 
225 g zimnego masła


Formę o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Wszystkie składniki ciasta wyrobić na stolnicy na jednolitą masę a następnie wcisnąć w dno przygotowanej formy i wyrównać . Podpiec w 180 stopniach przez 20 minut a następnie wystudzić przez 5 minut . 


Nadzienie:


150 g masła
4 jajka
150 g drobnego cukru 
150 g zmielonych migdałów
250 g bezpestkowego dżemu malinowego  ( ja użyłam Materne)
250 g świeżych malin
50 g migdałów w płatkach


Masło rozpuścić w garnuszku , delikatnie przestudzić . Do malaksera wbić jajka , dodać migdały , cukier , po czym zmiksować na pastę. Stopniowo wlewać masło i miksować tylko do momentu połączenia się składników. Dżem wymieszać , po czym rozsmarować na lekko wystudzonym spodzie kruchego ciasta . Na to poukładać maliny . Całość pokryć pastą migdałową , wyrównać i posypać płatkami migdałowymi . Piec w 180 stopniach przez ok 45 minut . Gotowe ciasto powinno być lekko wyrośnięte i złociste . Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić.




Sernikobrownie z malinami 




Składniki :


200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru
5 jajek
110 g mąki pszennej
400 g sera kremowego 
cukier waniliowy
250 g świeżych malin


Blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem . Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej i ostudzic. Maslo i 250g cukru pudru zmiksowac na gladka mase , nastepnie dodawac 3 jajka - wbijajac po jednym i dobrze miksujac przed dodaniem nastepnego . Wlać czekolade , dalej miksowac . Na koniec wsypac make , delikatnie wymieszac . Do blaszki wyłozyc 3/4 masy czekoladowej .
W drugiej misce zmiksowac ser,  150 g cukru , 2 jajka i cukier waniliowy ( miksować ok 3 minuty ) . Wylac te mase na mase czekoladowa . Na wierzch małymi porcjami nakladac mase czekoladowa a nastepnie wylozyc maliny . Piec w temp 170 stopni przez 55 minut . Studzic w ciepłym ale otwartym piekarniku .

2 komentarze:

  1. nadzienie malinowo-migdałowe musi byc pyszne :)
    obydwa ciasta bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasta, palce lizać ...

    OdpowiedzUsuń