środa, 10 sierpnia 2011

Kruche ciasteczka limonkowe

Intensywnie pachnące limonką , kruche i  rozpływające się w ustach .
Idealne do filiżanki mocnej , czarnej herbaty .

Składniki;

6 łyżek miękkiego  masła
1/2 szkl. cukru pudru
starta skórka z 1 limonki ( oczywiście należy ją najpierw porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem )
1 łyżka soku z limonki
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 niepełna szkl. mąki
1 łyżka skrobi kukurydzianej ( ja dałam ziemniaczaną )
szczypta soli

W malakserze utrzeć masło z 1/3 ilości cukru pudru ( reszta będzie użyta do obtoczenia ciasteczek ). Dodać skórkę z limonki , sok i wanilię .Dokładnie ubić .
W średniej misce wymieszać mąkę , skrobię i sól , dodać do masy maślanej  i delikatnie wymieszać do połączenia się składników .
Z masy uformować wałek grubości 3-4 cm. , zrolować go w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na
godzinę .
Nagrzać piekarnik do 200 stopni . Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia .Pozostały cukier puder unieścić w woreczku foliowym .
Schłodzone ciasto odwinąć z papieru i pokroić na plasterki grubości ok. 1/2 cm..Umieścić krążki na formie
i piec aż delikatnie się zezłocą , około 15 minut .
Upieczone ciasteczka przenieść na kratkę do wystudzenia na 8 minut , po czym , kiedy jeszcze są delikatnie ciepłe, włożyć je do torebki z cukrem pudrem , potrząsając je lekko aby całkowicie się nim pokryły .
Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni jednak nie sądzę aby dotrwały do tego czasu .
Za przepis dziękuję Marcie Stewart .

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie ciasteczka, z herbatą czy kawą pewnie smakują obłędnie, ślicznie Ci wyszły ...

    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam kiedyś ciasteczka limonkowe, ale one były w zupelnie innym stylu. Smakował mi ich delikatny smak, więc może skusze sie na Twoje? Limonkowe sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń