niedziela, 16 października 2011

Muffiny dyniowe

Pyszne , wilgotne , pachnące cynamonem i gozdzikami  . Idealne na jesienną przekąskę , a może deser , a może nawet danie główne , jeżeli nie poprzestaniemy na kilku , a jest takie niebezpieczeństwo .

Składniki ;

3 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych gożdzików
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
8 łyżek miękkiego masła
2 szkl. cukru
2 jabłka utarte na drobnej tarce
1 gruszka utarta na drobnej tarce
4 duże jajka
1 szkl utartej na drobnej tarce dyni
1 1/2 szkl rodzynek
cukier waniliowy

Formę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami i smarujemy je wewnątrz roztopionym masłem (będziemy potrzebować kolejne 1 1/2 łyżki masła )
Mąkę łączymy z cynamonem , gałką , gozdzikami , sodą, proszkiem do pieczenia i solą . Odstawiamy na bok. Malakserem ubijamy na puch masło z cukrem i cukrem waniliowym , ok. 3 minut . Dodajemy stopniowo jajka ,  cały czas ubijając .Następnie dokładamy dynię , jabłka i gruszkę , dosypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy . Dodajemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy .
Gotową masę nakładamy do foremek , tak , żeby były prawie pełne . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni  przez 20 - 25 minut . Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia .

3 komentarze:

  1. Ja robiłam dzisiaj.Moja wersja jest prostsza ale Twoja bardziej wykwintna.Dodałam "ku pamięci"

    OdpowiedzUsuń
  2. These are really lovely and perfect for the fall season. I know myfamily will love them. I hope you have a wonderful weekend. Blessings...Mary

    OdpowiedzUsuń